You Spin Me Round

Dead Or Alive, You Spin Me Round

Den i vide kretser lite aktede låtskriver- og produksjonstrio Stock Aitken Waterman (SAW), var i første fase ikke det synonym for familievennlig lollipop som Kylie Minogue, Jason Donovan, Rick Astley, Big Fun og Sonia – for å nevne bare noen få – senere skulle komme til å representere. SAW sonderte under deres første år i partnerskap den noe eldre disco- og klubbscenen for inspirasjon, noe som impliserte musikk og artister av mer outrert art.

SAWs første større hits ble Divines «You Think You’re A Man» (#16 i England) og Hazell Deans «Whatever I Do» (#4 i England) i 1984. Dead Or Alive hadde på dette tidspunkt lansert debutalbumet «Sophisticated Boom Boom» (1984) til brukbar suksess, og kontaktet SAW med ønske om å gjøre en single i tilsvarende farvann som Divine. Dead Or Alive var en slags hybrid mellom goth og disco, og deres sterkeste salgskort var utvilsomt vokalist Pete Burns’ androgyne image. Med Frankie Goes To Hollywoods store fremganger samme år i mente, Dead Or Alive var for øvrig også fra Liverpool, vurderte SAW Dead Or Alive til å være et potensielt håp på tilsvarende marked.

En ypperlig miks av trashy høyenergisk disco og radiotilpasset popsensibilitet

«You Spin Me Round (Like A Record)» ble lansert i desember 1984 og var en ypperlig miks av trashy høyenergisk disco og radiotilpasset popsensibilitet. Den var frekk nok til å kunne gjøre lykke i det kritiske klubbmiljøet, og samtidig dydig nok til at det mer konservative listepublikummet kunne finne den spiselig. Noen øyeblikkelig storselger ble imidlertid ikke «You Spin Me Round (Like A Record)», den plasserte seg lavt på singlelisten og så lenge ut til å bli en flopp. På nyåret begynte singelen sakte men sikkert å klatre, og den 9. mars 1985 – fire måneder etter utgivelse – gikk «You Spin Me Round (Like A Record)» til topps i England og beholdt førsteplassen gjennom to uker.

Det var SAWs niende single som produksjonsteam, og deres første #1 plassering. Senere skulle det komme en rekke hitsingler og førsteplasseringer fra SAWs hender, mens Dead Or Alive aldri klarte å nå tilsvarende høyder igjen. Det nærmeste Dead Or Alive kom nye plasseringer på topp ti i England var med «Lover Come Back To Me» (#11 i 1985) og «Something In My House» (#12 i 1987). En remiks av «You Spin Me Round (Like A Record)» klarte en 23. plass i England sommeren 2003.

(Epic, 7″ 1984)