Being Boiled

The Human League, Being Boiled

«Being Boiled» ble resultatet av Philip Oakeys første møte med Martyn Ware og Ian Craig Marsh. Ware og Marsh trikset som The Future med elektronikk høsten 1977, og følte behov for å trekke inn en vokalist. De to valgte å prøve Oakey, en gammel skolekamerat av Ware, som fikk i oppgave å ordlegge duoens siste øvelse i blip og blop.

Oakey tok tape’n – innspilt i mono på en 2-spors Sony – med seg hjem og vendte dagen etter tilbake med minneverdige, men rett så ubegripelige, linjer.

Listen to the voice of Buddah, saying stop your sericulture… Boiled alive for some god’s stocking, Buddah’s watching

Teksten kan til en viss grad tolkes som forsvar for vegetarisme, men først og fremst har den ord og setninger som klinger og plasserer prikken over det instrumentale kompet. Ware og Marsh ble uansett overbevist, Oakey fikk jobben og The Future ble til The Human League.

«Being Boiled» ble utgitt av det lille Edinburgh-selskapet Fast Product i juni 1978, koblet med «Circus Of Death» som b-side. Elektronisk var det så til de grader, simplistisk, groovy elektropop i skjæringspunktet mellom Kraftwerk og futuristisk disco. Den lille forskjellen fra det å være et stykke interessant, primitivt elektrospor til det å oppnå klassikerstatus, utgjøres imidlertid av Oakeys myndige vokal og tilhørende ord. New Musical Express plukket «Being Boiled» som ukens spor, og låten ble en kulthit på undergrunnsplanet.

«Being Boiled» ble ikke inkludert på debutalbumet «Reproduction» (1979), men dukket senere opp i forbindelse med en rekke utgivelser og er også inkludert på den nåværende nyutgivelsen av «Reproduction». «Being Boiled» kan høres som en del av «Holiday ’80» ep’en fra 1980, og ble nyutgitt i singleformat i januar 1982. Sistnevnte utgave nøt godt av den store interessen for The Human League etter suksessen med «Dare» (1981), og fikk en 6. plass på den engelske singlelisten.

I forbindelse med andrealbumet «Travelogue» (1980) gjorde The Human League en nyinnspilling av «Being Boiled», og inkluderte denne på albumet. Versjonen på «Travelogue» ble mikset av John Leckie, den er langt fyldigere og rytmisk tyngre enn originalversjonen. Ofte har det seg slik at nyarrangerte versjoner av opprinnelig strålende idéer ikke faller spesielt heldig ut, dette er imidlertid ikke tilfellet med den utgaven av «Being Boiled» som forefinnes på «Travelogue». «Being Boiled» anno 1980 tilfører større kommersiell kraft uten å miste komposisjonens minimalistiske grunnidé, hvilket betyr at ett av electropop’ens helt sentrale øyeblikk kan nytes i ikke bare ett, men to, perfekt utførte rammeverk.

(Fast Production, 7″ 1978)

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments