Crash of Light

Fra Lippo Lippi, Songs

Fra Lippo Lippi, Songs
Easter Productions, lp 1985

Med deres tredje studioalbum foretok Fra Lippo Lippi det definerende skrittet i retning av salgbar popmusikk, et skritt og et album som ett års tid senere skulle peke på Fra Lippo Lippi som den mest troverdige norske kandidaten til å slå følge med a-ha på det internasjonale platemarkedet.

«Songs» er i korte trekk som følger: Samarbeidet med Uniton var avsluttet, Fra Lippo Lippi var utvidet til en kvartett, og bandet dro til Polar Studio i Stockholm vinteren 1985 for å plukke nye impulser under innspillingen. Albumet ble utgitt på egen label, høstet gode kritikker, og solgte akseptable 5000 eksemplarer uten markedsføring, single eller video.

Første albumutgivelse for Virgin ble nettopp «Songs» (i 1986), hvilket betyr at dette albumet forefinnes i to versjoner

Der kunne de rent utenforliggende momentene rundt «Songs» vært overstått, om det ikke var for at Virgin fattet interesse og sikret seg kontrakt med Fra Lippo Lippi senere samme år. Første albumutgivelse for Virgin ble nettopp «Songs» (i 1986), hvilket betyr at dette albumet forefinnes i to versjoner. Sammen med Dave Allen (jobbet med bl.a. The Cure) gjorde Fra Lippo Lippi — som i forbindelse kontrakten med Virgin ble redusert til en duo bestående av Per Øystein Sørensen og Rune Kristoffersen — visse endringer på «Songs». Drastiske endringer var det ikke tale om, innslag av gitarer og et generelt fyldigere lydbilde er det som skiller de to utgavene. Utgivelsen på Virgin fikk dessuten hektet på et nytt spor, fine «Everytime I See You».

De påfølgende linjene tar utgangspunkt i Fra Lippo Lippis egen utgivelse på Easter Productions, ikke bare fordi jeg har utgaven på Virgin tilgjengelig kun på et dårlig tapeopptak, men også fordi denne utgaven føles som det genuine albumet. Slik albumet og bandet var før utenforstående personer og studiomusikere kom inn i bildet.

Som allerede nevnt er «Songs» et langt mer poporientert album enn bandets to foregående, det er likevel ikke vanskelig å høre det klare slektskapet med «Small Mercies» (1983). Lydbildet er fortsatt overveiende nakent, hvor flygelet er det instrumentet som bærer samtlige melodier understøttet av forsiktig bruk av synth og et enkelt, monotont bass– og trommekomp. Klarere låtstrukturer med fokus på refreng og fraværet av rent instrumentale kutt, er det som gjør «Songs» til et mer konvensjonelt popalbum enn noen av bandets tidligere utgivelser.

Det rene popfokuset kommer først og fremst heldig ut på albumets to første spor, «Come Summer» og «Shouldn’t Have To Be Like That». «Come Summer» har et lyst, listevennlig refreng som uten tvil er sol, sommer og iskrem; men samtidig illustrerer de spartansk arrangerte, musikalsk tungsindige versene at Fra Lippo Lippi som et potensielt kommersielt popband var svært uferdige på dette tidspunktet. På «Shouldn’t Have To Be Like That» klaffer imidlertid sammenhengen mellom vers, refreng og arrangement til det fulle — det er muligens Fra Lippo Lippis beste rene popøyeblikk og dessuten en av norsk pops fineste sanger overhodet. Både «Come Summer» og «Shouldn’t Have To Be Like That» ble utgitt som singler av Virgin, hvorav sistnevnte klatret til en 4. plass i Norge og også var en liten tur innom de lavere regioner av den engelske singlelisten.

«Leaving», hvor toner av kirkeorgel bidrar til å skape det som er albumets mest bevegende spor

Andre gode forsøk på pop er «The Distance Between Us» og «Just Like Me», selv om «Just Like Me» reduseres noe av et vel anstrengt refreng. Melankolske fremstod Fra Lippo Lippi som også på de raskere sporene, men deres pene, myke flygelmelankoli er likevel mest fremtredende på de stillere kuttene. Så som vakre «Even Tall Trees Bend», den nesten The Blue Nile–aktige «Crash Of Light» og ikke minst «Leaving», hvor toner av kirkeorgel bidrar til å skape det som er albumets mest bevegende spor. På avsluttende «Coming Home» — kun forsiktig flygel og vokal — konkluderer Sørensen sin egen innsats albumet gjennom som en ytterst habil vokalist. Han synger klart og kontrollert kraftfullt, ikke for perfekt og ikke for glatt; men som en stemme som står svært godt til Fra Lippo Lippis tonelandskap.

Det er lett å høre hva ved Fra Lippo Lippi og «Songs» som appellerte så sterkt til Virgin. Her var et band av en litt annen skole enn de tradisjonelle popbandene, et band med egenart og en klar identitet som det kunne bygges videre på. Albumets dels spinkle og tildels uferdige arrangementer skjuler låter som utstråler stort salgspotensiale og muligheter for produksjonsmessige forbedringer. Som det har vist seg også med andre artister både før og senere, mistet imidlertid Fra Lippo Lippi mye av sin musikalske sjel og sødme gjennom møtet med det store kommersielle maskineriet. Innen det inntraff kom dog «Songs» velberget ut, et album så fint i begge realiserte utgaver at det evner å glede uansett hvilken versjon du velger.

TRACKS

Come Summer / Shouldn’t Have To Be Like That / Even Tall Trees Bend / Just Like Me / Crash Of Light / The Distance Between Us / Regrets / Leaving / Coming Home

Produsert av Kaj Erixon