Fra Lippo Lippi

Fra Lippo Lippi
Small Mercies

Fra Lippo Lippi var landets fremste eksponenter for sky melankoli og dyster tristesse på det unge 1980-tallet. Redusert til duo tegnet de noen år senere internasjonal platekontrakt med Virgin og utviklet sitt flygelbaserte sound i potensielt salgbar retning. Fra Lippo Lippi levde aldri riktig opp til forhåpningene, men for en stakket stund ble de betraktet som et av Norges største pophåp.

Fra Lippo Lippi kom til verden i Nesodden utenfor Oslo i april 1980, bestående av Rune Kristoffersen, Bjørn Sorknes og Morten Sjøberg. Tidligere prøving og eksperimentering sammen under navnet Genetic Control (fra ca. mars 1979 og frem til navneskiftet i 1980) hadde på det tidspunktet ført til utvikling av et sound midt mellom synth og mørkere, dystrere stemninger klart inspirert av band som Joy Division og The Cure.

En selvutgitt 4–spors 7″ep med tittel «Tap Dance For Scientists» ble utgitt i 1980, og kort tid etter påbegynte bandet arbeidet med debutalbumet «In Silence» (1981). Innen albumet kom ut forlot Bjørn Sorknes bandet til fordel for Mechanical Grave (senere bedre kjent som Holy Toy). «In Silence» skapte lavmælt interesse for Fra Lippo Lippi i britisk musikkpresse, og ved utgivelsen av «Small Mercies» (1983) ble bandet regnet som et spennende og egenrådig alternativ på indiemarkedet. Begge de to første albumene ble utgitt av det uavhengige Uniton, en label som også hadde Holy Toy i stallen og som på det tidspunktet mottok mye interesse fra England.

«Small Mercies» markerte en langsom utvikling bort fra de dystre tonene som preget debutalbumet og var et i hovedsak dempet, flygelbasert album som også introduserte vokalist Per Øystein Sørensen som nytt medlem. I mai 1983 ble Øyvind Kvalnes medlem, og med ham var kvartetten som skulle komme til å meisle ut neste album komplett. Bandet dro til Sverige for å spille inn nytt album, brøt med Uniton og valgte å utgi «Songs» (1985) på egen label (Easter Productions). «Songs»var en langt mer poporientert plate enn sine forgjengere, men fortsatt med det melankolske anslaget intakt.

Fra Lippo Lippi

Fra Lippo Lippi i Puls, 1983. Foto: Raymond Mosken

«Songs» mottok gode kritikker og solgte rundt 5000 eksemplarer uten hjelp av reklame eller singler. På bakgrunn av albumets kvaliteter skrev Fra Lippo Lippi høsten 1985 internasjonal kontrakt med Virgin, noe som medførte at både Sjøberg og Kvalnes forlot Fra Lippo Lippi da de ikke ønsket å satse heltid på musikken.

Med Virgin ble første skritt å foreta en nyinnspilling av «Songs», som ble sluppet på nytt i 1986. Et litt mer finpusset og fyldigere lydbilde pluss solid promotion medførte to store sommerhits i Norge med «Shouldn’t Have To Be Like That» og «Come Summer». Til tross for gode kritikker ble likevel ikke salget utenfor Norge det store, og i 1987 var det dags for den endelige satsingen mot det utenlandske markedet. Duoen Kristoffersen og Sørensen dro til Los Angeles og skapte sammen med produsent Walter Becker (Steely Dan) og musikere som Mark Isham og Jeff Porcaro en forfinet, overfladisk versjon av Fra Lippo Lippis melankolske pop som mottok beske kritikker og solgte skuffende dårlig.

En kort stund etter utgivelsen var tiden hos Virgin over, den sørgelige konklusjonen ble at Fra Lippo Lippi ikke maktet å utnytte den sjansen de fikk. Når det er sagt, Fra Lippo Lippi nådde tross alt mye lengre enn de fleste norske band.

Helt svart var det da heller ikke, på slutten av 80-tallet fant duoen et marked på Filippinene – og dels Japan – av alle steder, foruten at de fortsatt mottok en viss oppmerksomhet i hjemlandet. Etter studioalbumet «Dreams» (1992) ble imidlertid 90–tallet mer eller mindre dvaletilstand for Fra Lippo Lippi. Kristoffersen innledet en solokarriere under navnet Monolight (electronica, techno) før han i 1998 startet sitt eget plateselskap Rune Grammofon. I 2002 dukket et nytt studioalbum med Fra Lippo Lippi opp – «In A Brilliant White» – , men med unntak for bandnavnet var dette i realiteten et soloalbum fra Sørensen.

Album:

Tittel Selskap År
In Silence Uniton 1981
Small Mercies Uniton 1983
Songs Easter Productions 1985
Songs Virgin 1986
Light And Shade Virgin 1987
The Colour Album Record Station 1989
Crash Of Light (Live) Easter Productions 1990
Dreams Easter Productions 1992
In A Brilliant White EMI Philippines 2002

Single / EP:

Tittel Selskap År
Tap Dance For Scientists Private 1980
Now And Forever Uniton 1982
The Treasure Uniton 1983
Say Something Uniton 1983
Leaving IDL 1985
Shouldn’t Have To Be Like That Virgin 1986
Everytime I See You Virgin 1996
Come Summer Virgin 1986
Angel Virgin 1987
Some People Virgin 1987
Count On Me Record Station 1989
Love Is A Lonely Harbour Record Station 1989
Mother’s Little Soldier Record Station 1990
Thief In Paradise Easter Productions 1992
Everybody Everywhere Easter Productions 1992
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments