Lars Hertervig

Lars Hertervig tilhører Norges mest markante malere. Hertervig levde fra 1830 til 1902 og tilbragte det meste av sitt liv i Stavanger. Han regnes blant romantikerne og blir av mange kalt ‘lysets maler’, hovedmotivene hans var alltid landskaper.

Som privatperson levde Hertervig store deler av livet i ussel fattigdom, en skjebne forårsaket av et opphold på Gaustad Mentalsykehus. Hertervig ble innlagt på grunn av depresjoner og utskrevet som uhelbredet, noe som medførte sosial isolasjon og fattigdom.

Det føles ikke som ren tilfeldighet at det var nettopp Andrej Nebb og De Press som laget en musikalsk hyllest til maleren Hertervig. Eksentrikeren Nebb er ikke ukjent verken med billedkunst eller innfall som grenser til galskap.

Musikalsk er «Lars Hertervig» vakker, lett klaustrofobisk postpunk i sakte tempo — gitar, bass og trommer med bistand av forsiktige pianotoner. Et møte med «Lars Hertervig» vil uvilkårlig frembringe assosiasjoner til Joy Division. Momentet som imidlertid bringer «Lars Hertervig» inn i evigheten er Nebbs gebrokne fremføring av låtens absurde tekstlinjer.

Lars Hertervig, Gamle furutrær

Gamle furutrær (1865)

Han henger der, med smerter. Hun ligger nede, og masturberer. Svetten renner fra hele hans kropp, drypper ned på hennes lår. På himmelen svever lysende form, på havet brenner oljeplattform. Lars Hertervig våkner opp i natt

På papir uten den virkelig fulle kraft, men snakkesunget på Nebbs merksnodige norsk blir resultatet fascinerende og sterkt bildeskapende ord.

«Lars Hertervig» ble utgitt som en selvstendig 12″ep etter utgivelsen av debutalbumet «Block To Block» (1981). Ep’en inneholder foruten tittelsporet kuttene «Fiskepudding» og «Chicken», på tittelkuttet samt «Fiskepudding» står De Press selv for produksjonen. John Leckie (kjent fra produksjonsarbeid for bl.a. Simple Minds, The Stone Roses og norske The Cut), som produserte «Block To Block», er her kun involvert på «Chicken». Coveret prydes for øvrig av Hertervigs trolske «Gamle furutrær» (1865).

(Siberia, 12″ 1981)

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments