The Safety Dance

Men Without Hats, The Safety Dance

Men Without Hats vil av det store flertall alltid huskes for «The Safety Dance» og ikke særlig mye annet, hvilket selvsagt er dypt urettferdig mot et band som har langt flere gode drops og tunes enn bare denne ene schlägeren å vise til.

Men Without Hats eksisterte med en rekke ulike besetninger i hjembyen Montreal, Quebec, Canada fra 1977. I perioden fra 1977 til 1982 går det en rekke musikere inn og ut av bandet, Men Without Hats fremstår på mange måter som et veldig løst bandkonsept sentrert rundt Ivan Doroschuk og Stefan Doroschuk. Disse to, og da ikke minst Ivan, er bandets drivende krefter.

I 1980 kom deres første plateutgivelse i form av en 4-spors EP titulert «Folk Of The 80’s». Platen ble opprinnelig utgitt lokalt i Montreal og den amerikanske avdelingen av det engelske plateselskapet Stiff plukket den opp og lanserte den på det amerikanske markedet. Bandets friske og særpregede grep om synthpop var allerede på dette tidspunkt velutviklet og EP’en inneholder bl.a. den senere singelen «Antarctica».

Ved innspillingen av debutalbumet «Rhythm Of Youth» (1982) ble bandets klassiske besetning etablert, bestående av Ivan, Stefan og Colin Doroschuk samt Allan McCarthy. «Rhythm Of Youth» ble ingen instant suksess men nesten et år etter utgivelsen fant singelen «The Safety Dance» veien opp helt mot toppen av internasjonale hitlister.

Det enkle er ofte det beste, ynder noen å hevde, og i tilfellet klassisk popmusikk er det som regel den hele og fulle sannhet. «The Safety Dance» er to minutter og førtifem sekunder dansbar synthpop tuftet på et keyboardtema som er like enkelt som det er fengende. Det er en låt som ruller og vugger i et så kontrollert tempo at selv den mest keitete klarer å få kropp og bein til å henge med på dansegulvet. Over det hele messer Ivan Doroschuk sin dype stemme som en slående kontrast til melodiens lyse og livsboblende lynne.

Singelen sørget for å gi Men Without Hats et navn over store deler av kloden i løpet av 1983 – i USA gikk den til tredjeplass, i England stoppet den på sjetteplass, høyeste plassering i Norge ble nådd i julen 1983 med en tredjeplass – for mange er Men Without Hats derfor synonymt med «The Safety Dance».

Men Without Hats, «The Safety Dance»
– Skrevet av Ivan Doroschuk, utgitt av Statik, 7″ 1982