Tour De France

Kraftwerk, Tour De France 2003

Kraftwerk, Tour De France 2003
Capitol, cds 2003

Sommeren 2003 markerer Tour De France – verdens mest prestisjetunge sykkelritt – sitt 100-års jubileum, og samtidig er det tyve år siden Kraftwerk første gang lanserte hyllesten til rytterne og løpet. «Tour De France» anno 1983 var en enkeltstående single utgitt to år etter «Computer World» og tre år før bandets foreløpig siste studioalbum forelå i form av lett skuffende «Electric Café» i 1986.

Med unntak for den ikke altfor vellykkede remiksingen av gamle bedrifter på «The Mix» (1991) samt den lett forglemmelige singelen «Expo 2000» (1999), er altså nevnte «Electric Café» den eneste ordentlige utgivelsen fra Kraftwerk i løpet av tyve lange år. Det er derfor mildt bekymringsverdig at når de endelig finner tiden moden for nytt materiale, så velger de å markedsføre seg ved hjelp av gamle og velkjente takter.

Mine forventninger til denne singelen var moderate, og det mest gledelige er at de ikke skuer for mye til den opprinnelige «Tour De France». «Version 1» er den mest vellykkede, markant beat under en dyp fransk røst som messer tekstlinjene, minimalistisk og medrivende. Det gamle «Tour De France»-temaet lurer så vidt i bakgrunnen, men som helhet er det snakk om et stykke låt som står fint på selvstendige ben.

«Version 2» føles – til tross for vokal også her – som en veldig instrumental affære, litt mer diskret rytmikk, sval vokal og preget av sveipende panorama-synth som den er. I mine ører er «Version 2» ikke verdt mer enn en typisk b-side, og det er – i likhet med det dårligste materialet på «The Mix» – påfallende hvor gammelmodig den høres ut. «Version 2» minner sterkt om hvordan såkalt intelligent electronica anno 1993/94 fortonte seg, elegant, dempet rytmikk og i bunn og grunn rimelig kjedelig i lengden.

Denne smakebiten er fin å ha – og for oss som fortsatt betrakter en ny Kraftwerk-utgivelse som en begivenhet, så er den et selvsagt kjøp – men den forteller lite eller ingenting om hva vi kan forvente av det kommende albumet.

TRACKS

Tour De France 03 Version 1 / Tour De France 03 Version 2

Produsert av Ralf Hütter og Florian Schneider

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments